WBS cursus – Twitter oefening

Wat is Twitter (Wikipedia)

  1. Bekijk de twitterpagina van bijvoorbeeld een van de onderstaande personen:
    – Gemeente: @dididorrestijn (wethouder), @henkaalderink (burgemeester), @wimpjvandijk, @jvaaken (ambtenaar)
    – Provincie: @janabeekman, @waterviolier, @BJMvanEssen, @HarryKeereweer (gedeputeerde)
    – DLG: @peterjagt, @jaccovdl, @marijeeleveld
    – Plattelandsondernemer: @hansketien, @boerhoes
    – Staatsbosbeheer: @staatsbosbeheer, @jandeboswachter
    – Netwerk Platteland: @mkoot, @rjanmaat
  2. Waar schrijven ze over? Wat schrijven ze? Begrijp je de berichten?(Onderaan dit bericht een mini twitter woordenboekje)
  3. Schrijf zelf ook eens een ‘tweet’ vanaf de geopende cursus-account. Voeg in je bericht de hashtag #guusnet toe. Dit is een tag die veel wordt gebruikt door mensen die zich bezighouden met plattelandsontwikkeling. Je bericht verschijnt dan automatisch in een kanaal dat zij al volgen.
  4. Bekijk eens een van de volgende “kanalen”:
    – Guusnet

    – Hartvoornatuur

    – Prov20

    – Durftevragen
  5. Wanneer je wilt gaan twitteren is een programma als Tweetdeck of Hootsuite handig, om te zorgen dat niet alle tweets op een grote hoop komen, maar in verschillende kolommen die je zelf aanmaakt. Bijvoorbeeld een kolom met alle openbare berichten die aan jou gericht zijn of alle tweets met een bepaalde hashtag.
  6. Documenteer je bevindingen op een van de volgende manieren (of beide, bij voldoende tijd):
  • Bekijk onze gezamenlijke mind map in Mind Meister (account voor nodig in MindMeister of via Google account) en voeg een of meer onderwerpen aan de map toe om het onderwerp web2.0 en plattelandsontwikkeling in kaart te brengen.
  • Bekijk ons gezamenlijke Google document (voor iedereen toegankelijk) en laat een opmerking achter over de kansen van samen schrijven (zoals in wiki’s, Google docs e.d.) voor plattelandsontwikkeling.

Twitter woordenboekje

  • Een bericht dat start met @janjansen betekent dat ze aan deze twittergebruiker “janjansen” een bericht sturen. Dit bericht is openbaar, maar door JanJansen zelf makkelijk te zien.
  • Het teken # heet in het Engels hash. Op twitter zie je veel gebruik van de combinatie met # en een woord. Dat noem je een hashtag. Een bericht met de hashtag #durftevragen creëert automatisch een link waarop je kunt klikken en waarmee je bij een overzicht terecht komt van alle berichten van de afgelopen periode die deze tag gebruiken. Een soort kanaal waarop je afstemt.
  • Je kunt een bericht van iemand anders overnemen, door het zelf opnieuw te publiceren. Dit heet retweeten. Her-twitteren dus. Hiermee kun je een boodschap die je interessant of belangrijk vindt of waar je het mee eens bent verder verspreiden en de verzender een groter publiek geven. Bij elke retweet (afkorting RT) is te zien dat jij het bericht doorstuurde, en van wie het oorspronkelijke bericht was.
  • Wanneer twee mensen elkaar over en weer volgen binnen Twitter, kunnen ze elkaar een Direct Message sturen (DM). Dit is een tweet die niet voor anderen te zien is.

Plaats een reactie