Doornspijkse kaas is ‘beste kaas’ – Daar fietsen wij voor om!

Nu de Dorpstuin weer voor een paar maandjes dicht is, hebben wij als gezin ineens weer de zaterdagochtend vrij. Kunnen we eindelijk weer superlekkere kaas kopen bij kaasboerderij Van Zeeburg in Doornspijk! Ik hoorde voor het eerst van de boerderij toen ik meewerkte aan het opzetten van een duurzame (boeren) markt in Elburg, en proefde de kaas voor het eerst toen ik voorjaar 2009 twee mini streekmarktjes organiseerde in Hulshorst en Vierhouten. Verrukkelijk! Het is ook nog eens heerlijk om met de kinderen in het weekend naar de boerderij te fietsen en steeds de nieuwe kalfjes te bewonderen.

En wat is nu het geval, in deze oktobermaand (boerenkaasmaand!) is een kaas van Van Zeeburg uitgeroepen tot de beste in haar klasse van Noord, Oost en Midden Nederland!!! Van Zeeburg:

“Eigenlijk is onze koe de winnares. Boerenkaas is de enige Nederlandse kaas welke in harmonie met de natuur moet zijn wil ze scoren. Dit omdat er geen toegevoegde kleur-, geur- of smaakstoffen in de kaas zitten. De natuur moet zelf voor deze ingrediënten zorgen. Noem het puur.”

Gepassioneerd vertelt de boer verder:

“Nadat we de koeien ’s morgens uit de wei hebben geroepen gaan we ze melken. Van deze melk wordt daarna direct, zonder te verhitten, kaas gemaakt. Zo
worden de natuurlijke ingrediënten van deze melk volledig doorgegeven aan de kaas.”

De professionele jury beoordeelt de kazen op honderd punten. De keurmeesters
snijden de kaas door en nemen een boormonster om te proeven. Een goede kaas
heeft zo’n vijftien tot twintig ronde ogen van zo’n centimeter groot. De smaak telt dubbel mee in de eindscore. Deze moet sprankelend, krachtig en fruitig zijn met een goede nasmaak.

Belangrijke vraag is natuurlijk wat het geheim van een goede kaas is.

“We bereiden sinds 1977 boerenkaas waarbij er uiteraard veel veranderd is, maar het ambacht is onveranderd gebleven. Het geheim heeft voor een groot deel te maken met onze in de wei grazende koeien. Tegen de trend in worden onze koeien verplicht om buiten te lopen en zo veel gras te eten. Onze koeien zien dit overigens niet als een verplichting hoor!”

Nederland heeft als kaasland een eeuwenlange reputatie hoog te houden. Boerenkaas maakt hierbij nog ongeveer vier procent uit van de totale hoeveelheid kaas in ons land. Sinds enige jaren wordt boerenkaas door de Europese Unie beschermd en erkend als een zogenaamde Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. De Europese Unie kent een GTS label toe om producten voor namaak te behoeden welke volgens een bepaalde traditie bereid worden.

Advertenties

Een gedachte over “Doornspijkse kaas is ‘beste kaas’ – Daar fietsen wij voor om!

  1. Er gaat niets boven rauwmelkse boerderijkazen die getuigen van vakmanschap en zorg. Een pluim voor kaasboerderij Van Zeeburg daar als ambassadeur aan de kop te lopen. Laat ons hopen dat de komende jaren dankzij “innovatie” het marktaandeel van 4% spectaculair stijgt en aanleiding geeft tot een “divers” aanbod van pure en eerlijke boerderijkazen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het kaasland Nederland als geen ander in staat is traditie en vernieuwing met elkaar te verbinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s