Klasseboeren – Twitter oefening

Wat is Twitter (Wikipedia)

 1. Bekijk de twitterpagina van bijvoorbeeld een van de onderstaande personen:
  – @KoeWonnie
  , @denelshorst @michellepoort (boerderijeducatie)
  – @boerhoes
  , @kampeerboerin, @boerenstee (boerderijrecreatie / agrologies)
  – @hansketien
  , @HarryvanWenum, @stroesedame (bio geitenhouders)
  – @PiggyPower1
  , @petratielemans, @smarij01 (LTO)
  – @kempengoed
  (streek)
  – @landvanremus
  (groene BSO), @marjanwagenaar (speelnatuur)
  – @boerenverstand
  , @ingerameijer (Duurzaam Boer Blijven)
  – @mkoot
  , @dorineruter (Netwerk Platteland)
  – Overheid: @dididorrestijn (wethouder), @henkaalderink (burgemeester), @wimpjvandijk, @jvaaken (ambtenaar), @janabeekman, @waterviolier, @BJMvanEssen, (provincie) @HarryKeereweer (gedeputeerde)
 2. Waar schrijven ze over? Wat schrijven ze? Begrijp je de berichten? (Een klein “twitterwoordenboekje” vind je onderaan dit bericht.)
 3. Maak zelf een account aan via www.twitter.com en schrijf zelf ook eens een ‘tweet’. Voeg in je bericht de hashtag #guusnet toe. Dit is een tag die veel wordt gebruikt door mensen die zich bezighouden met plattelandsontwikkeling. Je bericht verschijnt dan automatisch in een kanaal dat zij al volgen.
 4. Bekijk eens een van de volgende “kanalen”:
  – Guusnet

  Agrologies
  Biovak
 5. Zou een kanaal #Klasseboeren nuttig zijn?
 6. Wanneer je wilt gaan twitteren is een programma als Tweetdeck of Hootsuite handig, om te zorgen dat niet alle tweets op een grote hoop komen, maar in verschillende kolommen die je zelf aanmaakt. Bijvoorbeeld een kolom met alle openbare berichten die aan jou gericht zijn of alle tweets met een bepaalde hashtag.
 7. Wat levert deze oefening op? Wat voor kansen zie je? Wat zou je nog willen uitzoeken? Documenteer je bevindingen in ons gezamenlijke Google document (voor iedereen toegankelijk).

Twitterwoordenboekje:

 • Een bericht dat start met @janjansen betekent dat ze aan deze twittergebruiker “janjansen” een bericht sturen. Dit bericht is openbaar, maar door JanJansen zelf makkelijk te zien.
 • Het teken # heet in het Engels hash. Op twitter zie je veel gebruik van de combinatie met # en een woord. Dat noem je een hashtag. Een bericht met de hashtag #durftevragen creëert automatisch een link waarop je kunt klikken en waarmee je bij een overzicht terecht komt van alle berichten van de afgelopen periode die deze tag gebruiken. Een soort kanaal waarop je afstemt.
 • Je kunt een bericht van iemand anders overnemen, door het zelf opnieuw te publiceren. Dit heet retweeten. Her-twitteren dus. Hiermee kun je een boodschap die je interessant of belangrijk vindt of waar je het mee eens bent verder verspreiden en de verzender een groter publiek geven. Bij elke retweet (afkorting RT) is te zien dat jij het bericht doorstuurde, en van wie het oorspronkelijke bericht was.
 • Wanneer twee mensen elkaar over en weer volgen binnen Twitter, kunnen ze elkaar een Direct Message sturen (DM). Dit is een tweet die niet voor anderen te zien is
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s