Community vorming – Betekenisvolle online interactie

Gisteren en vandaag zijn we met een groep deelnemers van het leertraject Platteland 2.0 bij elkaar in Kaap Doorn voor een Unconference, onze afsluitende bijeenkomst. Na vier weken intensief online contact ervaar ik het als ontzettend waardevol om de gezichten van alle mensen te zien, stemmen te horen, lichaamstaal mee te pikken. Letterlijk de koppen bij elkaar te steken om projectideeën uit te dokteren en aan de slag te gaan. Gisteren in World Café stijl en vandaag in diverse Open Space sessies praten we over het online ondersteunen van regionale (geografische) communities, over landbouwcommunicatie, belangenbehartiging, online interactie in verenigingsverband, en nog veel meer.

Voor mij springen een aantal dingen eruit, dingen die al veel langer steeds boven komen drijven. In subgroepjes maakten we tijd om wat zaken hiervan te documenteren. In ons groepje deden we dat deels visueel. Hieronder mijn eigen (aan)tekeningen.

 • Blijf bij jezelf. Bij een boer is (was) privé en werk vaak onlosmakelijk verbonden, uit noodzaak en/of juist uit passie voor het vak. Die verbintenis werk-privé en daarmee verbonden houding is essentieel voor succesvolle online contacten. Ook als het gaat om het aanwakkeren van een potentiele community. Neem je het voortouw? Prima, maar blijf dicht bij jezelf, je eigen passie. Daar zit je energie, dat wat je te investeren hebt. Wat heb jij te zeggen, wat zijn jouw vragen?
 • Vraag centraal. Een community groeit vaak rondom een thema. Veel kracht kan er dan uitgaan van de vraag van individuele  leden. Tijd nemen en ruimte geven om vragen te stellen, door te vragen, iemand helpen zijn vraag expliciet te maken – kan zorgen voor onderlinge herkenning, ontdekking van thema’s, en zien van verbanden. Voor de aanpak van individuele vraagstukken kan het helder krijgen en uiten van de vraag al halve werk zijn of zelfs meer. Denkrichtingen en oplossingen doen zich dan soms vanzelf voor.
 • Tags lichten uit en voegen samen. “Ik ben niet in één label te vangen,” zei een van onze deelnemers enkele weken geleden, “behalve in het label [naam].” Goed punt, en het raakt aan de essentie van sociaal gebruik van tags. Iedereen is uniek. Duizenden tags zijn van toepassing, in een voor iedereen unieke samenstelling. Tags helpen ons om dingen kort te duiden. Afhankeljk van wat je tegen wie wilt zeggen, trek je enkele tags uit je repertoire. Gekozen tags zijn een samenvatting, een elevator pitch. Ze vormen geen totaalbeeld, maar een eerste aanknopingspuntje voor verder gesprek.
  Tags kunnen ook zijn: coderingen voor ingewijden, in geval van vakjargon bijvoorbeeld. Meetingspoints op het web. Bij een community die wil werken aan herdefiniëring van begrippen, of juist de ontwikkeling van nieuwe zienswijzen wil stimuleren, is het zaak een eigen vocabulair te ontwikkelen. Woorden die passen bij wat je werkelijk wilt zeggen. Overlap tussen “oude” (mainstream) en nieuwe woorden kan nodig zijn om potentiele communityleden mee te nemen.
 • Open Spaceals basisprincipe. Niet in de tekening, maar wel in de vorm van de onze Unconference (voor het gros Open Space). De principes van Open Space komen steeds weer naar voren in de basisprincipes waarmee je een potentiele community aanwakkert:
  • De mensen die er zijn, zijn de juiste mensen,
  • Wat er gebeurt is het enige dat kon gebeuren,
  • Het begint wanneer het begint,
  • Als het over is, dan is het over,
  • De wet van de twee voeten (neem je verantwoordelijkheid),
  • Waardeer de bij (kruisbestuiver),
  • Waardeer de vlinder (fladdert de wereld in).
Advertenties

2 gedachtes over “Community vorming – Betekenisvolle online interactie

 1. Dorine, ik vind het fijn hoe je de essentie hebt samengevat. Web 2.0 is niet het leren hanteren van een aantal tools, het is een manier van leven en in het leven staan. Open…. ontvankelijk, nieuwsgierig en vooral…. mét een eigen kompas.
  En dat kompas dat raakt door al die verwarring van het web nog wel eens in de war. En steeds weer opnieuw de koers te vinden, daar helpt het web juist ook weer bij. Kortom… Web 2.0 is denken en leven in VRIJHEID.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s