Van netwerken naar samen leren

Dinsdag en woensdag geef ik practica over Digitaal Netwerken aan tweedejaars studenten Dier en Veehouderij van de HAS Den Bosch. Als er genoeg tijd is wil ik graag een kort uitstapje maken naar het onderwerp (online) communities.

Wikipedia beschrijft netwerken als “tijdens een gelegenheid relaties onderhouden en nieuwe relaties opdoen”. Dat klinkt een stuk passiever dan het hoeft te zijn. Die gelegenheden kun je namelijk voor een groot deel creëren, opzoeken en naar je hand zetten. Bijvoorbeeld door online je binnen die groepen te bewegen waar energie en passie zit die jij deelt. Het kan nuttig zijn om ‘netwerken’ te benaderen niet zozeer als een activiteit tussen jou en mensen in je kennisenkring – dus een netwerk waarin jij de verbindende factor bent – maar als het innemen van een plek binnen een community van mensen die een passie rondom een bepaald thema delen.

Dergelijke communities kunnen erg veel opleveren voor je professionele ontwikkeling. De houding zoals hierboven al beschreven – elkaar willen helpen – is hierbij essentieel, maar het vraagt wel een andere soort investering. In een artikel in het tijdschrift Leren in Organisaties (maart 2010) schrijven Marc Coenders en Joris Methorst:

“Mensen zijn bereid ergens tijd en energie in te stoppen als het een vraagstuk betreft dat hen persoonlijk raakt. Het stellen van goede vragen is daarbij uiteraard van belang. Netwerkleren vindt zijn oorsprong in het herkennen van elkaars vragen. Als iemand zijn vraag uitspreekt en de ander herkent die vraag als relevant, ontstaat er als vanzelf een uitwisseling over die vraag.  Echter, bij het opkomen van een vraag wordt vaak meteen een antwoord gegeven. Om tot netwerkleren te komen is er een omgekeerde reflex nodig, namelijk het opzoek gaan naar mensen die ook met die vraag rondlopen. Op deze manier ontstaan gezelschappen die open nadenken en niet binnen eerder vastgestelde kaders blijven.”

In sommige gevallen kan handig zijn online netwerk tools zoals LinkedIn of Twitter te gebruiken om direct antwoord te krijgen op je vragen. Wie heeft er een baan voor mij? Waar vind ik informatie over …? (Binnen Twitter wordt daar tegenwoordig vaak de hashtag #durftevragen voor gebruikt, die overigens verwijst naar een manier van leren en samenwerken waar veel meer tijd voor de vraag en vrager wordt genomen dan nu via Twitter gebeurt!) Wanneer je echter wat dieper wilt duiken, bijvoorbeeld om te achterhalen of de vraag die je stelt wel de juiste is, dan is het aan te bevelen ook wat meer tijd te investeren in je relatie met andere community leden en het interesseveld dat jullie delen.

Advertenties

Een gedachte over “Van netwerken naar samen leren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s