Sociaal versus Moreel kapitaal

Dinsdag en woensdag geef ik practica over Digitaal Netwerken aan tweedejaars studenten Dier en Veehouderij van de HAS Den Bosch. Het onderwerp kwantiteit en kwaliteit in je netwerk gaat daarbij zeker aan bod komen.

Het is heel verleidelijk om veel mensen aan je netwerk toe te voegen. In sommige gevallen kan het ook inderdaad handig zijn om zo’n uitgebreid netwerk te onderhouden. Je weet maar nooit of je via die oud-studie genoot een leuke baan opdoet of iemand die jou kan helpen met een financieringsaanvraag. Dat anderen zien dat je een uitgebreid netwerk hebt op een bepaald gebied kan ook van pas komen.

Kwantiteit is echter niet hetzelfde als kwaliteit! Beter een klein netwerk van interessante mensen die je goed kent en bij wie je kunt aankloppen voor hulp, dan een lege wolk van oppervlakkige contacten met wie je eigenlijk nooit een inhoudelijk gesprek voert.

Mooi in deze context vind ik een uitspraak die Roel Kuiper van de Gereformeerde Hogeschool Zwolle deed op de Conferentie Sociaal Vitaal Platteland 2010. Kuiper sprak over de aandacht die er de laatste jaren is voor het vasthouden en vergroten van sociaal kapitaal in de kleine kernen. Maar sociaal kapitaal (veel onderlinge contacten, mensen die elkaar kennen) zegt nog niets over het moreel kapitaal. Willen mensen elkaar ook echt helpen, iets voor een ander doen. Moreel kapitaal is wat je netwerk het meest waardevol maakt. Ook als het gaat om digitaal netwerken.

Advertenties

3 gedachtes over “Sociaal versus Moreel kapitaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s