Selecteren en organiseren

Dinsdag en woensdag geef ik practica over Digitaal Netwerken aan tweedejaars studenten Dier en Veehouderij van de HAS Den Bosch. Het kunnen organiseren van je netwerk zelf en de informatie die daarin rond gaat vind ik een belangrijke netwerkvaardigheid.

Het blijft een kunst om balans aan te brengen in de hoeveelheid tijd die je besteedt aan het netwerken. Wat investeer je en wat krijg je ervoor terug? En hoelang wil je ergens in investeren voordat die investering zich uitbetaald? Door zo goed mogelijk te selecteren en organiseren voorkom je alvast een stuk verspilling van tijd.

Bijhouden waar de mensen in je netwerk mee bezig zijn (via Twitter, blogs, LinekdIn) kan tijdrovend zijn. Je kunt daarom o.a. mensen in je netwerk als filter gebruiken. Iemand van wie je weet dat hij / zij gebeurtenissen rondom een bepaald thema of vakgebied nauwgezet volgt en kritische bekijkt, en die de aandacht vraagt voor relevant nieuws. Jij hoeft natuurlijk niet al de zelfde nieuws- en netwerksites bij te houden als zo iemand. Je volgt gewoon alleen die persoon. De hoofdpunten krijg je dan via hem of haar te zien.

Verder kun je de informatiestromen waarop je je abonneert ook organiseren c.q. kanaliseren. Voor Twitter doe je dat bijvoorbeeld in Tweetdeck – mensen groeperen, hashtags volgen (www.tweetdeck.com). Voor het volgen van weblogs kun je Google Reader gebruiken om de verschillende blogs te groeperen (http://reader.google.com). Soms verdwijnt een onderwerp tijdelijk bij je uit beeld om daarna weer centraal in je belangstelling te staan, vanwege een project waar je aan werkt of bepaalde gebeurtenissen die het weer actueel maken. Je kunt dan steeds je aandacht verleggen en hoeft niet door honderden oninteressante berichten te speuren naar die informatie waar je op dit moment behoefte aan hebt.

Advertenties

Een gedachte over “Selecteren en organiseren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s