Practica Digitaal Netwerken, HAS Den Bosch

Dinsdag en woensdag geef ik practica over Digitaal Netwerken aan tweedejaars studenten Dier en Veehouderij van de HAS Den Bosch. Ik wil wat betreft de tools in elk geval kijken naar LinkedIn en Twitter.

Zie ook:
[
Sociaal versus Moreel kapitaal ]
[ Selecteren en organiseren ]
[
Van netwerken naar samen leren ]

LinkedIn

LinkedIn kun je vergelijken met een online kaartenbak. Het mooie aan een tool als LinkedIn is o.a. dat je interessante mensen kunt blijven volgen, ook als zij van baan wisselen. Daarnaast maakt het je netwerk inzichtelijk; niet alleen je directe connecties, maar ook de connecties van de mensen die jij kent. Verder biedt LinkedIn plaats aan een groeiend aantal groepen (geografisch, thematisch, etc.) waar mensen zich bij kunnen aansluiten en andere contacten opdoen in een bepaald werkveld. Binnen die groepen vinden ook steeds vaker gesprekken plaats waar je als professional aan deel kunt nemen of meelezen.

 • Bekijk het filmpje: Social networking in plain English (NL ondertiteld).
 • Ga naar www.linkedin.com en maak een account aan.
 • Zoek 1 of meer mensen die je in je professionele netwerk hebt. Bijvoorbeeld een docent, een medestudent, een praktijkbegeleider van een stage, of iemand waarvan je eens een interessant gastcollege bijwoonde. Je kunt o.a. zoeken op naam of op email adres. Wanneer je wilt kun je deze contacten aan je netwerk toevoegen.
 • Bekijk (voor zover mogelijk) hun LinkedIn profiel eens, en kijk of hun netwerk van contactpersonen ook bekenden bevat. Voeg deze eventueel toe aan je netwerk.
 • Zoek via de Groups zoekfunctie (rechtsbovenaan) een LinkedIn groep die je interessant vindt, of kies een van de onderstaande en bekijk de leden en discussies:
  Linked PAARD
  Veehouderij
  Dieren in Zorg en Welzijn
  GUUS
  Netwerk Platteland
 • Wat spreekt je aan? Wat nodigt uit? Wanneer zou jij LinkedIn goed kunnen gebruiken?


Zelf verder kijken?
Na dit practicum kun je nog je profiel verder bijwerken, meer contacten toevoegen door je email adreslijst in te voeren, etcetera. Via je LinkedIn ‘status’ kun je mensen informeren van waar je mee bezig bent. Zorg ervoor dat je geen dubbel werk gaat doen of steeds heen en weer moet surfen. Als je een Twitter account hebt kun je via het programma Tweetdeck zowel je Twitter als je LinkedIn status bijwerken. Verder zijn er talloze koppelingen te maken tussen je LinkedIn profiel en bijvoorbeeld je weblog of andere plekken waar je online actief bent.


Twitter

Een tool die drijft op het sociale gedrag van mensen is Twitter. Oorspronkelijk een losstaande tool waarmee je je status kan aangeven, zoals in netwerk sites als Hyves, Facebook en LinkedIn kan. Al snel uitgegroeid tot een reusachtig “plein” waar talloze interessante conversaties plaatsvinden. Binnen Twitter is het heel gebruikelijk om mensen te volgen die je nog niet kent, puur omdat je aan hun profiel of aan hun eerdere berichtjes ziet dat ze zich met interessante dingen bezig houden.

 • Bekijk dit introductiefilmpje over Twitter;
 • Ga naar www.twitter.com en meld je aan.
 • Schrijf een korte profieltekst: een micro elevator pitch of enkele trefwoorden.
 • Laat een eerste ‘tweet’ achter.
 • Zoek iemand op die je kent (via Google zoeken op naam + Twitter gaat vaak het snelst), lees eens enkele van hun berichten en voeg de mensen eventeel toe aan je contacten als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe dingen die ze schrijven.
 • Wanneer iemand iets interessants twittert kun je een berichtje replyen. Dit doe je door het bericht te beginnen met @twitternaam (de naam van degene wiens bericht je op reageert).
 • Kijk bij bekenden op Twitter naar degenen die zij volgen, of kijk bijvoorbeeld bij een van de onderstaande Twitter gebruikers:
  http://twitter.com/guusnet
  (volgt en retweet uitgebreid netwerk rondom platteland)
  http://twitter.com/boerenverstand
  (o.a. van duurzaam boer blijven)
  http://twitter.com/RBD45
  Robert Bodde (vakblad Boerderij)
  http://twitter.com/dorpsboerderij
  (twittert vanaf Zorgboerderij Zandweer)
  http://twitter.com/connygiessen
  (pets4care, dieren in zorg en welzijn)
  http://twitter.com/theequinest
  (volgt ruim 3000 twitteraars rondom thema paard)
  http://twitter.com/Dierbescherming
  (vooral nieuws berichten)
 • Via zogenaamde #hashtags zijn je berichten te ‘taggen’ zodat anderen ze makkelijker oppikken. Zo wordt er binnen de online community GUUS gebruikt gemaakt van de hashtag #guusnet om berichten over platteland aan elkaar mee te geven. Bekijk de berichten eens die via een tag voorbij komen (beste via Tweetdeck, tijdens practica helaas niet voor handen) en schrijf zelf een bericht met een tag.
 • Wat zijn je eerste indrukken? Wat zijn dingen die je wel / niet zou willen delen op Twitter?


Zelf verder kijken?
Je kunt je profieltekst nog aanpassen, een webadres invullen, en een foto uploaden. Gebruik bij voorkeur overal dezelfde foto, zoals je bijvoorbeeld ook op LinkedIn hebt gebruikt. Dit vergroot je herkenbaarheid. Verder kun je natuurlijk nieuwe mensen en bepaalde hashtags gaan volgen, etcetera. Je zult merken dat je veel nieuwe mensen tegenkomt wanneer ze door anderen (die jij al volgt) genoemd worden. Je bestaande netwerk biedt je dus goede kansen om je netwerk uit te breiden. Het programma Tweetdeck (www.tweetdeck.com) is een aanrader voor iedereen die Twitter wil gaan gebruiken. Het biedt je mogelijkheden om mensen en hashtags beter te volgen, en helpt je om vanaf 1 plek LinkedIn en Twitter te updaten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s