Landbouw niets voor echte mannen

Tussen het voeden van onze jongste spruit en voorlezen van de oudste ben ik me wat aan het verdiepen in de lokale geschiedenis, met name op het gebied van de landbouw. Kom zo leuke dingen tegen, zoals over de naam van ons dorp, waarvan ik tot nu toe alleen de meest gebruikelijke uitleg tegenkwam. (Zie hier, over Landbouw in Nunspeet.)

Nog iets anders wat ik las: Onder de Germanen, die rond het begin van onze jaartelling in onze regio woonden, waren het vooral de vrouwen en slaven die landbouw bedreven. Het zwoegen op het land werd als laf en onmannelijk gezien, zo schrijft Tacitus. Waarom grond bewerken en eten verbouwen wanneer je zoiets ook als buit kon binnenhalen na een gevecht?

Tegenwoordig zijn het toch eigenlijk juist mannen die zich als boer met de landbouw en veeteelt bezig houden. Hun vrouw noemt zich zelden meer boerin, heeft vaak een baan buitenshuis, zorgt voor de kinderen en/of neemt nevenactiviteiten in het verbrede bedrijf op zich, zoals de zorg op de zorgboerderij of verkoop in de landwinkel.

Aan de andere kant lijkt de situatie van de afgelopen decennia misschien toch nog veel op die van tweeduizend jaar geleden. Voor velen lijkt het werk op het land nog altijd een minderwaardige manier van bestaan te zijn. Alleen besteedt men nu het gezwoeg vooral uit aan anonieme werkers ver buiten ons gezichtveld, in plaats van directe ondergeschikten.

Een gevecht om dat voedsel te krijgen wordt echter niet meer gevoerd. Een stukje plastic rondzwaaien en het heldhaftig intoetsen van vier cijfers is voldoende.

lecturespourtous1917wwi3paysannes - Bertie van der Meij - Kophieps weblog

Advertenties

Een gedachte over “Landbouw niets voor echte mannen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s