De toekomst van de landbouw en ons voedsel – Debatreeks

Binnengekomen post via Netwerk Platteland partner CLM, bij deze integraal overgenomen. Klinkt erg interessant. Hopelijk kan ik zelf enkele debatten bijwonen (hoewel met verlof tot eind November). Zo niet, dan hoop ik zeker op interessante verslagen via het wereldwijde web!

Start 7-delige debatreeks met Felix Rottenberg in de Rode Hoed:

‘De toekomst van de landbouw en ons voedsel’

Dinsdag 22 september 2009, 20.00 uur in De Rode Hoed
 
Ieder mens heeft recht op voldoende en gezonde voeding. Toch lijden 1 miljard mensen wereldwijd honger. Tegelijk lijden bijna evenveel mensen door veranderende eetpatronen aan overgewicht. Er is dus sprake van een tweevoudige voedselcrisis. Dat moet anders, zou je zeggen. Wat zijn de oorzaken? Wie zijn de belangrijkste spelers? In welke richting moeten we de oplossingen zoeken?
 
Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), De Rode Hoed en Biologica nodigen burgers en professionals uit om deel te nemen aan deze unieke debatreeks met inleidingen van vooraanstaande denkers uit de landbouw en de voedselketen. De debatcyclus omvat een reeks van zeven avonden in De Rode Hoed in Amsterdam onder leiding van Felix Rottenberg. Inleiders en publiek zoeken samen naar oplossingen om de landbouw te verduurzamen en naar het verdelingsvraagstuk. Wat is de rol van de diverse spelers in de voedselketen, inclusief de consument?
 
De openingsavond is op dinsdag 22 september tijdens de Week van de Smaak over voedsel in historisch perspectief, met o.a. bijdragen van wethouder Marijke Vos over Amsterdam als Hoofdstad van de Smaak, Prof. Frits Muskiet over het gezonde oerdieet van onze verre voorouders, directeur Wim Pijbes van het Rijksmuseum over smaak en identiteit en schrijver Ronald Giphart over de ‘goede smaak’.

De reeks wordt op 1 december afgerond met een slotmanifestatie met vier inspirerende initiatieven vanuit het bedrijfsleven voor innovatie en verduurzaming van de voedselketen; discussie over de belangrijkste inzichten/conclusies uit de debatreeks en de ‘snacks van de toekomst’ met Pierre Wind.
 
Sprekers op de andere debatavonden zijn o.a. Prof. Tim Lang, Prof. Rudy Rabbinge, Prof. Jan Douwe van der Ploeg, emiritus hoogleraar Niels Röling, landbouwbestuurder Antoon Vermeer en directeur Natuurmonumenten Teo Wams. Verder zullen onderzoekers en voortrekkers uit het bedrijfsleven bijdragen leveren aan de reeks. Topkok Eric van Veluwen zorgt elke debatavond voor een toelichting op enkele hapjes passend bij het thema.
 
Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Biologica i.s.m. De Rode Hoed.
Mediapartners: de Volkskrant en Foodlog.nl  
De cyclus is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
 
Datum: Vanaf 22 september 2009, slotmanifestatie op 1 december 2009
Plaats: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, 1015 CV Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur (ontvangst vanaf 18.45 uur)
Toegang: Kaartjes à 10 euro aan de kassa of 9 euro via
http://www.derodehoed.nl / Passe-partout à € 45,- voor zeven debatten. Inclusief hapjes en bij binnenkomst een gratis kopje koffie of thee op vertoon van uw kaartje.

Informatie: Voor data en het programma zie: www.rodehoed.nl, www.clm.nl of www.biologica.nl

Advertenties

Een gedachte over “De toekomst van de landbouw en ons voedsel – Debatreeks

  1. Stelling: Landbouw is per definitie niet (nooit) duurzaam.
    Stelling: Landbouw zonder input in de stikstofcyclus en de instabiele zegeningen van de Groene Revolutie, zoals 250 jaar geleden kunnen ondanks de moderne kennis, geen 6,5 a 9 miljard mensen voeden.
    Stelling: De impact van de moderne stikstofcyclus op het destabiliseren van ecosystemen is nu groter dan de impact van de koolstofcyclus die in ieders mond ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s