PUUR Elburg

Eindelijk gaat het er dan van komen. Elburg organiseert een duurzame markt onder de naam PUUR Elburg. Naast verkoop van lokale (biologische) groenten, fruit en vlees biedt de markt ook non-food producten zoals biologische kleding. Daarmee wordt het wat breder dan een boerenmarkt.

Duurzaam Elburg

Vorig jaar zomer hoorde ik van het eerst van het initiatief van ondernemer Jan Blom (eigenaar van de Elburgse kledingzaak Trendpark). Ko-Kalf, producent van biologisch vlees van de blonde d’Aquitaine koe, had een verzoek van mij om mee te doen met een lokale boerenmarkt, na eerst enthousiast te hebben ingestemd, ook doorgestuurd naar Blom, die met grootse plannen rondliep om doormiddel van een markt de winkelvesting Elburg duurzamer te maken en meteen wat duidelijker op de kaart te zetten. Met enkele bekende, EKO-gecertificeerde ondernemers als Ko-Kalf en bijvoorbeeld ook Biohorma (van de homeopathische geneesmiddelen van Dr. Vogel), lijkt het een logische stap en een goede kans voor het stadje om dat duurzaamheidsthema breder neer te zetten. 

Werkgroep

Mijn plannen voor de andere markt op verzoek van Blom op een laag pitje gezet, nam ik samen met PR en communicatie specialiste Laura van der Linde deel aan de werkgroep PUUR Elburg. In enkele maanden tijd kwamen we vele maken bij elkaar om de plannen uit te denken en de markt in ons hoofd vorm te geven. Van der Linde schreef het concept uit en ontwikkelde PR materiaal. Zelf belde ik verschillende biologische/boeren/streekmarkten in het land af om te horen van hun ervaringen. (Ik zal daar nog eens over bloggen – een boekje of website met do’s en don’ts leek er niet echt te zijn, of keek ik er overheen?) En allen legden we contacten met mogelijke marktkooplui die pasten bij het profiel van de markt.

Werk aan de Winkel

Werk aan de Winkel - 2 Mrt 2009De steun van de lokale ondernemers is bij andere markten best belangrijk gebleken. En dat zal het ook zeker zijn in het geval van PUUR Elburg. Uitgangspunt is namelijk een breed concept voor de hele winkelvesting, waarbij het principe van duurzaam produceren en verkopen ( en uiteindelijk duurzaam consumeren) zo breed mogelijk wordt neergezet en gedragen door winkeliers en ondernemers uit de horeca en toerisme. Na tweemaal spreken op bijeenkomst van de winkeliersvereniging organiseerden we 2 Maart dit jaar een grotere bijeenkomst die helemaal in het teken van PUUR Elburg stond: Werk aan de Winkel. De grote opkomst van Elburger ondernemers die constructief kritisch de mogelijkheden van een markt bespraken vormde voor de werkgroep een zet in de rug om door te gaan, en voor de gemeente om mee te werken middels de inzet van marktmeester Sneller. PUUR Elburg zal niet starten als tweewekelijkse markt zoals aanvankelijk gepland, maar eerst maar eens drie proefmarkten dit jaar. Dit om de “techniek” van het markthouden onder de knie te krijgen, een goede organisatie op te zetten, en zowel potentiële verkopers en klanten een beter beeld en gevoel te kunnen geven van wat PUUR Elburg kan betekenen.

Start

Binnenkort de eerste editie van de markt. Zie hier een artikeltje over PUUR Elburg in de Stentor. (Als ik het goed heb moeten de correcte data 18 juli, 22 augustus en 19 september zijn.) Er zijn als ik het goed heb begrepen nog marktkramen over, op elk van de genoemde data. Lijkt deze markt een goed verkoopkanaal te zijn voor u als duurzaam ondernemer: via marktmeester Lammert Sneller (telefoon 0525-682519) kunt u zich aanmelden.

Zelf heb ik me inmiddels overigens teruggetrokken uit de werkgroep, hoewel ik het initiatief vanaf de zijlijn nog altijd aanmoedig. Als vrijwilliger is het organiseren van een dergelijke markt toch veel werk, en als niet-inwoner en niet-ondernemer van Elburg een iets te grote investering. Ook is de hele brede aanpak van de markt net buiten mijn persoonlijke interesse veld. Ik houd het voorlopig weer even bij de meer landbouw gerichte (stad-land) initiatieven. En bij dat ene initiatiefje dat ons gezin de komende maanden fors bezig zal gaan houden, onze eind augustus verwachte tweede spruit.

PUUR Elburg elders op het web:

Advertenties

Een gedachte over “PUUR Elburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s