De Pluktuin in Zutphen

Zojuist valt De Kleine Aarde (Zomer 2009) op de mat, met een leuk artikel over een stadslandbouw initiatief in Zutphen. Jan van Arragon begon twee jaar geleden zijn eigen bedrijf BioAkker met twee akkers van in totaal 4 hectare waarop hij biologische groenten teelt. Twee dagen per week staat hij op de markt om die groenten te verkopen.

Pluktuin

Sinds begin dit jaar startte Van Arragon ook met De Pluktuin.

De locatie is de akker midden in de stad Zutphen aan de “Weg naar Vierakker”, op het terrein van het waterleidingsbedrijf. Deze akker, 6000m2, heeft nooit kunstmest of chemische middelen ontvangen. Een prachtig uitgangspunt voor biologische groenten en goed te bereiken vanuit alle wijken.

De pluktuin is een akker met groenten die je, als je lid bent, zelf mag oogsten. Dit project is toch wel enig in zijn soort en super duurzaam, zonder transport, opslag, vers en zonder dierlijke mest. Doordat jullie de oogstwerkzaamheden verrichten en zelf de prijs uitrekenen van de geoogste groenten is biologische eten nu voor iedereen betaalbaar geworden.

Bron: www.bioakker.nl, pagina over de Pluktuin.

Lees verder op de website van BioAkker over hoe de Pluktuin precies werkt: zelf oogsten, zelf prijs bepalen en zelf afrekenen via internet.

Van Arragon heeft een aantal mooie uitgangspunten met zijn bedrijf en met De Pluktuin in het bijzonder. Hij wil de natuur zoveel mogelijk zijn gang laten gaan en doet om die reden maar weinig wieden en gebruikt geen dierlijke mest. Door klanten te betrekken bij de tuin – vrijwillig wieden, zelf oogsten en afrekenen – kunnen de kosten laag worden gehouden zodat biologische groenten ook betaalbaar worden voor een groter publiek. Van Arragon definieert zijn tuin als een echte “belevings- en ervaringstuin”. Met een plek in de stad maakt hij (biologische) landbouw weer een stuk zichtbaarder voor consumenten, worden klanten aangemoedigd het huis uit te gaan en de tuin te bezoeken, en leren bijvoorbeeld ook kinderen makkelijker het verband te zien tussen de boer en het eten op hun bord. 

Doorzonwoning en Pergola

 Heel leuk detail vind ik dat Van Arragon zelf in een “typische jaren zestig doorzon woning” woont. Dat bewijst ook: Je hoeft niet persé je eigen boerderij te hebben, eindeloze hectares grond te bezitten en een groot kapitaal, om een start te maken met een goed en duurzaam landbouw initiatief. Start klein, lokaal en relevant. Werk samen met je klantenkring. Van Arragon maakte onder andere gebruik van het pergolasysteem om geld te lenen voor investering die nodig was voor de Pluktuin.

Biologisch telen op de BioAkker

Zie hier nog een filmpje waarin Van Arragon een en ander uitlegt over zijn manier van werken op BioAkker:
 

Advertenties

2 gedachtes over “De Pluktuin in Zutphen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s