Groene zorg in Midden-Limburg

Driebergen-Rijsenburg

Bosploeg ’t Zonnehuis onderhoudt natuurgebied De Krang

In het kwartaalblaadje van Natuurmonumenten (Natuurbehoud – Zomer 2009) las ik over de “bosploeg” van dagbestedingslocatie ’t Zonnehuis in Weert die zich inzetten voor landschapsonderhoud in natuurgebied De Krang in het Limburgse Swartbroek.

De ploeg bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders. Na een instructie door de boswachter gaan ze zelfstandig aan de slag. Het zijn allemaal mensen die het leuk vinden buiten te werken. Het werk draagt bij aan een grotere zelfstandigheid.

“Deze aanpak werkt van twee kanten positief” vertelt boswachter Toon van den Eijnde. “Het onderhoud is goed voor de natuur en de mensen met een verstandelijke beperking krijgen een zinvolle dagbesteding, waar ze veel plezier aan beleven”

De groep van ’t Zonnehuis heeft eigen werkkleding en een busje om in te schaften. De groep onderhoudt verschillende natuurgebieden in de regio Midden-Limburg. Natuurmonumenten verzorgt de uitleen van materiaal.

Groencentrum Genegenterhof

Zoekend naar meer informatie over deze ‘zonnige bosploeg’ kwam ik een nieuwsbrief tegen van Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg. In deze nieuwsbrief uit eind 2008 wordt uitvoerig bericht over het in Maart 2009 te openen groencentrum Genegenterhof, een kleinschalig centrum voor professionele, arbeidsmatige dagbesteding in ’t groen. Het centrum, gelegen in het Limburgse Grathem, fungeert als uitvalsbasis voor verschillende groene dagbestedingsploegen vanuit diverse PSW locaties in de regio.

PSW heeft lang gezocht naar een geschikte locatie voor een groencentrum in Midden-Limburg. Onder de cliënten van PSW bestaat een grote vraag naar “groene” arbeidsmatige dagbesteding. Van de andere kant is er genoeg passend werk te vinden bij externe opdrachtgevers. Tot nu toe was de groene dagbesteding van PSW echter aangehaakt bij drie activiteitencentra in de regio. Dat was niet ideaal. Om de arbeidsmatige dagbesteding in ’t groen te kunnen uitbreiden en verder te professionaliseren is een goed geoutilleerde locatie nodig, voorzien van de nodige gereedschappen en apparatuur en gelegen in de natuur.

In de nieuwsbrief zelf meer over het verhaal rondom de lokatie, de invulling van de dagbesteding en de diverse opdrachtgevers die de groene groepen inschakelen bij natuur- en landschapsbeheer.

Op de kaart geprikt

Ik ben wat aan het experimenteren met een interactief “Farming for Health” kaartje. Meer informatie volgt. Dit mooie Limburgs initiatief er meteen opgeprikt. Bekijk de kaart hier. (Naar voorbeeld van de Innovatiekaart van Boerenverstand, gemaakt door Jules Stuifbergen).

* De afbeelding bij dit berichtje (bovenaan) is heel ergens anders, namelijk in Driebergen. Creative Commons afbeeldingen (vrij te gebruiken mits bronvermeding) vanuit Limburg zijn helaas dungezaaid op Flickr.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s