Intergenerationele moestuin in Andenne (België)

Bij een internet-zoektocht naar verschillende zorglandbouw initiatieven waarover ik op papier iets had gelezen (maar zonder vermelding van website – helaas) kwam ik een erg interessante publicatie van de Boudewijn Stichting tegen. Een samenleving voor alle seizoenen (juni 2008) gaat over initiatieven en ideeën rondom een samenleving waarin ruimte en aandacht is voor contact (wederzijds leren, elkaar helpen) tussen verschillende generaties. Later meer lezen, maar een leuk initiatief dat genoemd wordt is dat van een ‘intergenerationele moestuin’ bij een buurthuis in het Belgische Andennen. Bij deze even de tekst integraal overgenomen, ook omdat ik er verder zo gauw geen informatie in het Nederlands over kon vinden, en de Franstalige websites mij te moeilijk zijn. En zou toch jammer zijn zo’n leuk initiatief uit het oog te verliezen. Bij deze dus.

Een buurtdynamiek creëren rond een sociale en intergenerationele moestuin, dat is wat een buurthuis in Andenne via zijn project wou bereiken. En het is in zijn opzet geslaagd…

De moestuin van het Buurthuis van Andenne, op een terrein van een partner-vzw, leverde vorig jaar zijn eerste oogst af. Het doel was de inwoners van het oude Andenne samen te brengen, waarbij jong en oud gezamenlijk instonden voor het planten, het besproeien en het oogsten van hun zelfgekweekte groenten en fruit.

Zoals Valérie Nieus, coördinator van het buurthuis, uitlegt, “dankzij onze contacten met de inwoners en dankzij de mond-tot-mondreclame zijn mensen op ons afgekomen met de vraag om percelen te mogen beheren en er hun eigen moestuin aan te leggen. Wij van onze kant hebben een ruimte voorbehouden voor de kinderen van de huiswerkklassen, terwijl een gediplomeerde en nu gepensioneerde tuinman, zich met de groep kinderen bezig heeft gehouden. Aanvankelijk viel het contact met de aarde niet mee voor sommige kinderen. Ze waren niet allemaal opgetogen over het project. Nu vormen ze echter een hechte groep van een twaalftal kinderen die allemaal even enthousiast meewerken. Sommige ouderen wensten dan weer geen contacten met de kinderen maar wilden enkel hun lapje grond bewerken. In de loop der weken zijn echter goede banden tussen hen gegroeid, waarbij ze op elkaars percelen toezicht hielden en elkaar advies gaven. Het is allemaal in gunstige zin geëvolueerd.”

Sommige doelstellingen moeten nog worden verwezenlijkt, zoals de verdeling van het fruit onder behoeftige personen of het zoeken naar een partnerschap met een vereniging voor hulp aan drugsverslaafden. Tijdens het komende seizoen zal de moestuin worden vergroot, en de toekomstige oogst ziet er in elk geval veelbelovend uit.

Contact : Maison de quartier d’Andenne, rue Delcourt 4, 5300 Andenne, 085 84 37 94

Plaats een reactie