Stad vindt boer

Excursie De Huif, LelystadKrijn Poppe plaatste op zijn weblog vandaag een bericht naar aanleiding van het boek Stad zoekt boer (John Huige, 2006) dat hij recent in handen kreeg.

Poppe eindigt zijn overpeinzingen over de recente stad-zoekt-boer ontwikkelingen met:

“…Veel van die ontwikkelingen hebben weinig met landbouw te maken overigens. Het zou interessant zijn nog meer te weten van wat de burger drijft in het zoeken van de boer. Anders strandt het in pogingen vanuit de plattelandskant.”

Vanuit de ETC Adviesgroep ben ik op dit moment betrokken bij het realiseren van drie matches die voortkomen uit een stad-zoekt-boer initiatief in Amersfoort. Drie vrij concrete vragen vanuit de stad, naar mogelijkheden voor zorg en dagbesteding op de boerderij. En een behoordlijk aantal boeren dat aan die vraag zou willen voldoen.

Maar – zo schreef ik vandaag toevallig al op mijn ‘microblog’ – stad-zoekt-boer leidt misschien wel tot stad-vindt-boer, maar dan? In het geval van zorglandbouw komt er vaak een enorm uitpluiswerk van AWBZ en WMO (on)mogelijkheden bij kijken, plus te maken afspraken over wie welke verantwoordelijkheid voor cliënten draagt, hoe cliënten vanuit de stad ook daadwerkelijk op de boerderij komen, etcetera.

De eigenlijke zoektocht lijkt dus niet te eindigen bij de stad die de boer vindt. In elk geval niet voor steden en boeren die graag verder willen gaan dan eenmalige flirtage en liefst een langdurige relatie zouden willen opbouwen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s