BioVak 2009 in Zwolle

Vandaag met Laura van der Linde naar de BioVak beurs geweest in de IJsselhallen in Zwolle, om inspiratie op te doen voor ons PUUR ELBURG project.

BioVak wil een sectoroverstijgende inspiratiebron zijn voor agrarische producenten, hun toeleveranciers en hun afnemers. Met BioVak wil de biologische sector haar betekenis als kraamkamer voor duurzame ontwikkeling laten zien.

Als potentiële afnemers, via de winkeliers uit winkelvesting Elburg en de kwaliteitsmarkt die we daar hopen te organiseren, bood de beurs en vooral het Streekproductenplein ons veel inspiratie en goede contacten. Wat leuke ontmoetingen op een rij:

Verjus

Laura probeert verjus (agrest) van Wijngaard de Wageningse BergWe proefden Verjus van de Wijngaard Wageningse Berg. Verjus (ooit ‘agrest’) wordt gemaakt van de nog zure jonge druiven die worden weggeknipt om de druiventrossen meer en voller vrucht te laten dragen. In plaats van deze onrijpe druiven weg te gooien, zoals sinds eeuwen gebruikelijk is, wordt sinds een aantal decennia door sommige wijngaardeniers weer een sap gemaakt wat in de keuken kan worden gebruikt ter vervanging van azijn. De Wijngaard Wageningse Berg vond een recept en maakt nu met succes eigen verjus, met een smaak van frisse appeltjes. Lekker kan ik u zeggen!

Puur Noord Nederland

Puur Noord Nederland

We maakten kennis met Puur Noord Nederland. Met dit initiatief zet noordelijke groothandelaar Zaai-Ster een aantrekkelijke productlijn op voor biologische producten uit het noorden van Nederland. Mooie producten, mooie presentatie (stand, folders) en een mooie boodschap (kwaliteit, authenticiteit, duurzaamheid), precies de sfeer die we met Puur Elburg willen uitdragen. Laten we hopen dat het elkaar niet zal bijten…

IJsseldal pannekoeken

We kregen een heerlijk stukje pannekoek van grofgemalen granen uit het IJsseldal, aangeboden door Willy en Brigitte Gooiker. Het beslag gemaakt met honing en bier. IJsseldal heeft deze graanproductlijn ‘maar’ als bijverdienste naast de grote afzet hun ECO-granen aan grootverbruikers en -verwerkers. Dit was zeker niet te merken aan de grote zorg en aandacht waarmee deze mensen hun product presenteerden!

Onvergetelijke Feijterhof varkens

Om de hoek van dezelfde kraam stond naast Stimuland Marjan de Feiter van de Feijterhof. Varkenshouderij de Feiterhof, net over de grens in Duitsland gevestigd, neemt deel aan het Stimuland project vergeten gewassen rassen, vergeten gewassen. Zij houden het haast uitgestorven landvarkensras Bunte Bentheimer op een diervriendelijke manier en produceren ham en worst die voor de bekende Parma- of Ibericoham niet onderdoen! Op zoek naar meer vaste klantenkring doormiddel week- of maandmarkten in (oost) Nederland zijn zij een goede producent om in de gaten te houden voor Elburg.

Verder…

EcoCatering

…bewonderden we de aquarellen van Wiebe van der Zee, proefden overal lekkers zoals van cateraar EcoCatering (foto), hoorden we het gerucht dat Rootz Flevosap heeft overgehaald om samen een biologisch sapje te produceren onder Rootz label, kregen een ter plekke geënt appelboompje van de websiteloze Vruchtboomkwekerij “Schokland” en genoten we van de mooie bloemen van BioFlora, ook een leuke tip voor den Elburgsche bloemwinkeltjes!

De vele, vele interessante workshops en presentaties (bijv. over boerderijverkoop, of over biologische landbouw als cultuurdrager) deden mij wensen dat ik boer(in) was!

Bekijke ook de andere foto’s die ik maakte en de totaallijst met interessante mensen/bedrijven die we ontmoetten. Dit alles uiteraard ook terug te vinden op www.guus.net.

Advertenties

Een gedachte over “BioVak 2009 in Zwolle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s