Het leven van Evert

Het leven van EvertVanmorgen na heerlijk rondneuzen bij boekhandel Osinga dit prachtige boek gekocht:

Het leven van Evert
In de luwte van de snelweg

Brand Overeem (fotograaf), Bert Paasman (cultuur- en literatuurhistoricus)
ISBN 978 90 261 2528 7
€ 17,50 – 144 pagina’s, gebonden

Het boek, oorspronkelijk uitgegeven in 1985, verhaalt over het leven van Evert Bouw.

Evert leefde ergens op de Veluwe op zijn boerderijtje, dat ingeklemd was komen te liggen tussen het beton van autowegen, letterlijk in de luwte van de snelweg, waar duizenden automobilisten hem dagelijks voorbijraasden zonder dat te weten. 

Hij was een uniek mens die, midden in een consumptieve wereld, zichzelf en zijn sobere familietraditie trouw bleef. In de goede zin van het woord: eigenzinnig. Hij leefde zoals zijn ouders leefden, zonder luxe en verspilling. Hij kende het woord recycling niet, maar paste het alle dagen toe. De orde van de jaargetijden, van de dagen van de week en de uren van de dag, bepaalde zijn levensritme. Hij leefde volgens de natuur in een tijd waarin dat nauwelijks meer mogelijk leek.

In dit boek van fotograaf Overeem en schrijver Paasman, die beiden het leven van Evert van dichtbij hebben meegemaakt, is dit unieke bestaan in poëtische en sobere beelden en woorden vastgelegd.

Het ‘ergens op de Veluwe’ waar Evert woonde is aan de Baron van Nagellstraat tussen Barneveld en Voorthuizen bij de oprit Amersfoort van rijksweg A1. Onvoorstelbaar dat zo’n leven werd geleefd op zo’n plek. Groot contrast. Heel mooi vind ik wat Overeem zegt: 

‘Evert stond niet naast de maatschappij, maar deed niet mee aan de consumptiemaatschappij.’

Liefdevolle aandacht en grote zorg 

Het leven van Evert - FotoZo’n vijftien jaar lang ontmoette de fotograaf Evert Bouw op zijn kleine boerderij. De foto’s laten een man zien die met liefdevolle aandacht en grote zorg zijn dagelijks werk uitvoert, vier seizoenen lang. Al het werk met de hand. Alles alleen, maar niet eenzaam. Zijn geit, kippen en katten altijd in de buurt. Deze foto rechts is een sprekend voorbeeld van dat alles. Moeilijk niet direct een warme sympathie voor deze bijzondere boer op te vatten.

Boer was hij niet, schrijft Paasman overigens. Zelfs geen keuter- of kruimelboer.

‘De opbrengst van het land is enkel en alleen voor hemzelf en zijn dieren. Er wordt niets verkocht of geruild, geen economische meerwaarde verkregen. Evert is een kleine zelfstandige, maar dan tegelijkertijd een van de allerkleinste en een van de allerzelfstandigste.’

Een Nederlandse LEISA farmer, eigenlijk. Een peasant, misschien, als Geert Mak hem moest duiden.

Het eerste exemplaar van het boek werd in 1985 overhandigd aan Evert Bouw zelf. Afgelopen 8 oktober, precies 20 jaar na zijn dood, krijgt Everts buurvrouw Riek het eerste exemplaar van de heruitgave in handen, in aanwezigheid van fotograaf Overeem en schrijver Paasman.

En verder

Advertenties

5 gedachtes over “Het leven van Evert

 1. Beste Dorine,

  Wat leuk om over deze boer op je blog te lezen.
  Brand Overeem is mijn oom en ik was nog een klein meisje toen de eerste druk van het boek werd gepresenteerd.
  Het was heel bijzonder om te zien dat Evert echt zichzelf bleef en gewoon op z’n klompen kwam toen hij het boek kreeg overhandigd.

  Ken je alle andere boeken van Brand Overeem ook?
  Er zijn er nog maar een paar leverbaar, maar zeker de moeite waard.

  Hartelijke groet,
  Monique de Jonge
  Barneveld

 2. Beste Monique,
  Bedankt voor je reactie en excuus voor de late reactie! Heel leuk je hier op mijn weblog tegen te komen.

  Veel mensen die mijn blog bezoeken komen hier terecht na zoeken op woorden als “leven van Evert”. Het verhaal spreekt kennelijk veel mensen aan.
  Ook het boek van de Mariahoeve zou ik nog graag lezen en in de bibliotheek zag ik een grote reeks portretten van Veluwenaren met foto en verhaal. Hopen dat die in elk geval nog even blijven staan.

  Hartelijke groet,
  Dorine Ruter

 3. Beste Dorine,

  Ook ik ben geraakt door het boek en dus ook de leefwijze van deze man. Sindsdien ben ik de boeken van Overeem gaan verzamelen. Hopelijk worden er meer oude uitgaven opnieuw uitgebracht. Iedere keer als ik de boeken lees valt iets anders me weer op en zie je andere facetten in de foto’s. Heel bijzonder!

  Hartelijke groet,

 4. Beste Pieter, dank voor je berichtje en helemaal mee eens! We hebben inmiddels wel een stapel van de oudere boeken gekregen (ik kende Overeem helemaal nog niet), maar in de nieuwe uitgave komen de foto’s beter uit. Het lezen / bladeren is echt genieten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s