Wij bouwen een wijk

Wij bouwen een wijkDavied van Berlo (ministerie LNV) noemt in zijn boek Ambtenaar 2.0 een leuk voorbeeld van burgerparticipatie op lokaal niveau, doormiddel van inzetten van web 2.0 tools. Het voorbeeld beschrijft een initiatief van gemeente Smallingerland in Friesland: “Wij bouwen een wijk“.

Op www.wijbouweneenwijk.nl vraagt de gemeente Smallingerland iedereen; inwoners van Opeinde, inwoners van Smallingerland, studenten, specialisten en ieder ander die dat maar wil, om mee te helpen aan het ontwerpen en inrichten van een nieuwe woonwijk in het dorp Opeinde. Om de ideeën boven water te krijgen, wordt samengewerkt met het bureau The Crowds uit Amsterdam.

Website

De informatie over het initiatief is goed georganiseerd op de website. De bijdragen die de ‘participerende burgers’ leveren zijn in eerste instantie wat minder overzichtelijk. Even goed om te lezen van de info pagina over die indeling zegt:

Om de website en de planvorming enige houvast te geven, wordt op www.wijbouweneenwijk.nl gewerkt met 3 hoofdthema’s. Deze hoofdthema’s kunt u hier terug vinden: De innovatieve wijk / Huis van de toekomst / Mogelijk maken. Deze hoofdthema’s zijn weer onderverdeeld in 10 subthema’s. Binnen deze thema’s kunnen de bezoekers ideeën aanleveren. De website start met een ideeënbus waar iedereen, zonder zich te hoeven registreren, ideeën kwijt kan. In een later stadium worden de ideeën uit de ideeënbus verder uitgewerkt tot meer concrete plannen. Dit gebeurt in zogenaamde plangroepen. Uiteindelijk vormen de uitgewerkte plannen van de diverse plangroepen de basis voor het stedenbouwkundig ontwerp voor de nieuwe woonwijk.

Ideeën

De ideeënbus leverde al een flink aantal ideeën op. Van schetsen van Hundertwasser-achtige molshopen en links naar documentatie over earthships, tot voorstellen voor helofytenfiltering ter vervanging van riolering. Persoonlijk mis ik iets als een del.icio.us waar de genoemde voorbeelden ook later makkelijk terug te vinden zijn, of over te nemen voor andere projecten.

wij bouwen een wijk

Concretiseren

In Februari 2009 (over twee maanden) moet er een aantal concrete plannen liggen waar stedebouwkundigen mee aan de slag kunnen. Of de plangroepen om de ideeën te concretiseren ook van de grond zullen komen is me niet duidelijk. De gestartte groepen bevatten nog maar weinig leden. Ook valt te hopen dat de gemeente over genoeg fondsen en netwerken beschikt om de juiste architecten, adviseurs en techneuten bij elkaar te krijgen om de plannen te realiseren.

Geslaagd?

Het project is dus nog niet afgelopen. Beoordelen of het geslaagd is of niet is dus nog niet aan de orde. Uit een recente video blijkt dat men bij The Crowds (uitvoerder van het web-project) zelf tot nu toe positief is, hoewel met slag om de arm:

“…of iets dan ook gaat werken, dat moet je dan natuurlijk maar afwachten.” 

Uit de website is af te leiden dat de gemeente met dit initiatief voor ogen heeft om buiten de kaders te denken (nieuwe, innovatieve ideeën boven tafel te krijgen én overzicht te creëren van elders succesvol toegepaste technieken) en daarnaast de burger de mogelijkheid wil bieden inspraak uit te oefenen op plannen die normaliter al vrijwel rond zijn voordat de buurtbewoner ze te zien krijgt. De inspraak ronde lijkt alvast geslaagd. Of die inspraak verwerkt kan en zal worden, en of de geleverde ideeën nou juist die innovatie opleverde waar de gemeente naar opzoek was, is nog even afwachten. En dat zou het natuurlijk ook geweest zijn als de gemeente een hogeschool in de arm had genomen voor wat enthousiaste ideeën, of op eigen houtje een netwerk gevormd en ingehuurd van allerhande innovatieve en ecologische stedenbouwkundigen.

Advertenties

Een gedachte over “Wij bouwen een wijk

  1. leuk. Bij mij is DEZE blog toch een beetje aan mijn aandacht ontglipt! ik las meest via feedreader en dan zie je die leuke marge niet, GAAF!

    (weer een goed voornemen: ook die badges gaan installeren… en deel-feeds… even wordpressknutselen dus)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s