Kwaliteitsgids landbouw en zorg

Vanmorgen kreeg ik de eerste elektonische nieuwsbrief toegestuurd van het Steunpunt Groene Zorg, de Vlaamse tegenhanger van ons (voormalig) Steunpunt Landbouw en Zorg in Nederland. 

In de nieuwsbrief werd onder andere verwezen naar de online Kwaliteitsgids Groene Zorg – Tips voor zorgboerderijen en samenwerkende voorzieningen. In dit document gaat het Steunpunt in op allerlei praktische en inhoudelijke zaken rondom het opstarten en runnen van een zorgboerderij. Van matchmaking en kennismaking tussen boer, hulpverlener en cliënt, tot het uitwerken van doelstellingen, maken van praktische afspraken, begeleiden van cliënten, coachen van zorgboeren en het evalueren van het hele zorgtraject.

Het aantal zorgboererijen in Vlaanderen groeit – net als in Nederland – erg hard. Afgelopen jaar kwamen er zo’n 100 bij. De kwaliteitsgids kan reguliere boeren en tuinders helpen met de overstap naar een zorglandbouw combinatie, en bestaande zorgboeren helpen de kwaliteit van hun werk verder te verbeteren.

Massimo Vollaro
Farming for Health / Photograph by: Massimo Vollaro

Goede zorg

Een goed punt van deze publicatie vind ik de aandacht voor de afweging aan de kant van boer en hulpverlener of zorglandbouw voor hen een stap in de goede richting is. Goede zorgboeren, zo geeft het Steunpunt aan, moeten over een aantal eigenschappen beschikken, zoals geduld hebben, communicatief vaardig zijn, kunnen samenwerken, graag omgaan met mensen, respectvol en integer zijn, kunnen grenzen stellen, ook voor jezelf, mensen kunnen stimuleren, kansen kunnen geven aan mensen en je eigen werk erop kunnen organiseren zodat je wat tijd hebt om de cliënten te begeleiden en ondersteunen.

Verder zijn er andere randvoorwaarden waarover goed nagedacht moet worden: Hoe staan de andere gezinsleden t.o.v. de zorgboerderij? Welke dagen schikken het best voor opvang in je werkplanning? Hoeveel cliënten kan je gelijktijdig aan? Wat heb je te bieden? Welke doelgroep spreekt je intuïtief het meest aan of schrikt je net af? Welke activiteiten wil je aanbieden aan je cliënt?

Voordat een hulpverlener op een zorgboer afstapt moeten ook hier een aantal zaken uitgedacht worden: Wat wil mijn cliënt? Kan mijn cliënt in zekere mate zelfstandig werken of heeft mijn cliënt wat meer zorg en begeleiding nodig? Hoe kan mijn cliënt zich verplaatsen? Zijn er bepaalde gedragsmatige eigenschappen van de cliënt die best worden doorgegeven aan de zorgboerderij? bv. kleptomanie, opvliegendheid, drankmisbruik, … Waarom schakel ik als hulpverlener momenteel een zorgboerderij in voor deze cliënt? Is dit een langdurig begeleidingstraject of een traject van bepaalde duur?

Wanneer het zorgtraject al gaande is, is reflectie en begeleiding nodig. De gids benoemt verschillende niveaus van coaching: 1) de zorgboer coacht de cliënt en 2) de welzijnsvoorziening coacht de zorgboer bij het coachen.

Goedkope arbeid = goede zorg?

Afgelopen week citeerde het Weekblad Groente en Fruit Landzijde directeur Hoek Spaan over de grote vraag naar zorgboeren en -tuinders in de Randstad: “Er zijn genoeg zorgklanten die prima kunnen werken. De tuinders profiteren dan van grote premiekortingen en subsidies”.

Men kan zich afvragen of de zoektocht van zorginstellingen naar boeren die de switch naar zorglandbouw willen maken risico’s met zich meebrengt voor het type zorglandbouw dat ontstaat. Stimuleert het benadrukken van financiele argumenten ook de ‘goede zorgboeren’ zoals hierboven beschreven, met oog en aandacht voor de kwetsbare medemens en genoeg tijd die te begeleiden? Wat zijn goede oplossingen voor het samenbrengen van de groeiende zorgvraag enerzijds en de interesse van boeren om een bredere bijdrage te leveren aan de maatschappij?

>> Jaap Gorter, zorgboer van de Noaberhoeve in Drenthe gaf zijn commentaar op dit nieuwsbericht op het Platteland 2.0 forum, in de discussiegroep rondom landbouw en zorg. Reacties welkom! >>

Advertenties

Een gedachte over “Kwaliteitsgids landbouw en zorg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s